HTML

Gondolkodó ember

Egy gondolkodó ember gondolatai a világról

Friss topikok

Linkblog

Ne temesd a Google Chrome OS-t!

2009.12.14. 11:39 tajbor

Nagy várakozások előzték meg a Google Chrome OS első bemutatóját, hiszen a Microsoft nagy vetélytársa készült betörni annak fő piacára, és mindenki valami nagy horderejű dolgot várt, amivel tényleg odapörkölnek a világ vezető szoftvercégének. Aztán a bemutató után nagy fanyalgások következtek, és mindenki értetlenkedett, hogy vajon miért gondolják, hogy egy olyan rendszerrel, ami nem csillog úgy, mint a Mac OS, szinte semmit sem tud a Windowshoz képest, és messze nem olyan sokoldalú, mint bármelyik Linux disztribúció, labdába lehetne rúgni. Pedig lehet.
A Google nyilván nem hülye, és nem fogja a nevét adni valamihez, ami láthatóan életképtelen. Az egyik fontos érv a használhatóság. Az emberek nagy része nem akarja életét a számítógép előtt tölteni, nem akar bajlódni a bonyolult, számukra haszontalan funkciókban bővelkedő, könnyen elrontható rendszerekkel.
Sokszor találkoztam már nem számítógépguru ismerőssel, aki egyszerűen csak használni akarta a gépét egy-két egyszerű funkcióra, de nem tudta, mert elállított valamit és nem tudta visszaállítani, vagy vírusos lett a gépe, vagy a sok feltelepített, de nem használt alkalmazás miatt az használhatatlanná vált. Ez a Chrome OS-szel nem fordulhat elő, és ez bizony egy bolondbiztos, egyszerű és ingyenes operációs rendszer lesz, ami a többivel ellentétben gombnyomásra rendelkezésre áll.
A másik fontos faktor az ár, és itt nem egyszerűen arról van szó, hogy egy netbook százezer forintos árából tízezret lehet spórolni azzal, hogy Windows helyett Chrome OS-szel vesszük. Van ugyanis egy csekélység, ami keveseknek szúr szemet. A Chrome OS ugyanis nem csak az Intel és társai processzorain fut, hanem ARM procikkal is elboldogul. Az ARM egy olyan fogalom, mint annak idején a PC volt, egy olcsó, kezdetben kis teljesítményű valami, ami gyors fejlődést mutatva alacsony árával, és egyre növekvő teljesítményével lassan kiszorította az addig elterjedt számítógépeket. Szerintem az ARM architektúrára is valami hasonló sors vár, jelenleg ezeket használják a legtöbb okostelefonban, PDA-ban, navigációs rendszerben, és teljesítményük már összemérhető a gyengébb PC-kével. A processzorokat pedig olyan súlytalan gyártók állítják elő, mint pl. a Samsung, Fujitsu, Nintendo vagy a Sharp.
Szóval én olyan netbookokat vízionálok, amikkel tökéletesen lehet netezni, nem lehet elrontani, csak bekapcsolod, és fent vagy a neten, és 30-40 ezer forint közötti áron lehet őket megvenni. Ilyen áron már szerintem elég sokan vevők lennének rá.
Akkor szedjük össze, mire is használjuk a számítógépet leginkább. Az alkalmi játékra egyre több flashes játékoldal van a neten, ez élből lenyomja a Windows aknakeresőjét, meg passziánszát. A profi játékos pedig inkább konzolt vesz. DVD- és CD-másolásra valószínűleg nem lesz alkalmas a kütyü, ez mindenképpen negatívum, de el tudom képzelni, hogy előbb-utóbb lesz hozzá külső DVD-író webes felülettel. Zenéinket ugyanúgy gyűjtögethetjük netes tárhelyen, viszont a lejátszóra (pl. iPod) felmásolás szintén problémás. Egyszerűbb szövegeket meg tudunk szerkeszteni a weben, és nyomtatni is lehet majd a Chrome OS-szel.
Tehát nem lesz azért annyira rossz ez az oprendszer, a minőségre garancia a Linux alap és a Google név.

Szólj hozzá!

Címkék: tech vélemény informatika

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolkodoember.blog.hu/api/trackback/id/tr21597025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása