HTML

Gondolkodó ember

Egy gondolkodó ember gondolatai a világról

Friss topikok

Linkblog

Genotípus diéta

2010.01.18. 14:18 tajbor

Dr Peter J. D'Adamo amerikai orvosnak jutott eszébe, hogy az "ideális" étkezés (amitől a legtöbbet fogysz/leginkább egészségesen tart) esetleg függhet attól is, hogy kiről van szó, vagyis lehet, hogy egy egészségesnek kikiáltott étel valakinek nem tesz jót, míg más esetleg pont egy koleszterinbombától lesz sokkal jobban. Nyilván nem lehet mindenkinek személyes diétát kitalálni, viszont van egy jellemző, a vércsoport, ami elég jól elkülöníti az embereket emésztésük szerint. Ennek alapján született a vércsoportdiéta, ami egyszerűen a vércsoport szerint bontotta szét az embereket, és mondta meg, hogy mi az amit jó, ha esznek, és mi az, amit nem. Ez persze elég népszerű lett, és sok követőre talált, de persze Dr D'Adamonak is élnie kell valamiből, így egy idő után továbbfejlesztette a dolgot, és kiadott egy új könyvet, ami magyarul még nem jelent meg, de érdekesnek ígérkezik.

A lényege az, hogy az embereket hat alcsoportba osztja be az alapján, hogy milyen genetikai örökséggel rendelkeznek emésztési profil szempontjából. A szétbontás most már nem csak vércsoport alapján történik, hanem ujjlenyomat, ízlelési képességek, ujjak hossza és a fogak alakja alapján is. Itt tehát egy tesztkészlet alapján tudja eldönteni az ember, hogy melyik csoportba tartozik, és a szerző szerint ez alapvetően meghatározza, hogy milyen betegségek fenyegetik, hogyan öregszik, milyen életmódot kell folytatnia, és mit kell ennie, hogy elkerülje a betegségeket, és minél tovább fiatal maradjon.

A hat alaptípus: a vadász, a gyűjtögető, a tanár, a felfedező, a harcos és a nomád. Ezek a variációk mind különböző helyeken és időszakokban alakultak ki és terjedtek el (most már valószínűleg az egész világra). Persze az egész nem független a vércsoporttól, és az ajánlott étrend is ahhoz hasonlóan alakul a vércsoportdiétához. A vadász és a gyűjtögető a 0-s vércsoport altípusai, a tanár és a harcos az A-s vércsoportéi, míg a nomád a B-nek felel meg. Az AB vércsoportú emberek valamelyik A-s vagy B-s alcsoportba tartoznak (mivel az AB vércsoport eleve A és B vércsoportú népek keveredéséből jött létre). A felfedező genotípus egy kakukktojás, amibe bármilyen vércsoportú ember tartozhat (de általában A-s vagy 0-s).

A vadász az emberi őstípus, valahol Afrikában alakult ki, és onnan népesítette be az egész világot, az ősi kultúrát élő mai népek tagjai szinte kivétel nélkül ide tartoznak (pl. indiánok, ausztrál őslakosok). Az ebbe a genotípusba tartozó emberek általában vékonyak, hosszú végtagokkal rendelkeznek, energikusak, heves a természetük. Jó emésztésük van és nagy mozgásigényük, étrendjüknek nagy mennyiségű húst vagy halat kell tartalmaznia.

A gyűjtögető típus rosszabb termőképességű földek, sivatagok környékén alakult ki Afrikában, ahol a gyűjtögetés eredményesebb volt, mint a vadászat. Zömökebbek, rövidebb végtagokkal rendelkeznek, kerekebbek, lelkieleg megértőek, toleránsok. Az ételt rögtön elraktározzák, könnyen elhíznak, ezért alacsony energiatartalmú étrendre van szükségük, de mindenképpen kevés egyszerű cukorra.

A tanár típus már a közel-keleti földműves kultúrák leszármazottja. Általában kemény, inas emberek, akik bár nem túl magasak és izmosak, mégis jól bírják a kemény munkát. Társasági lények, együttműködőek. Növényi étel való nekik, az állati fehérjéket kevésbé tudják megemészteni.

 

A felfedező típus ősei a kaukázusi korai állattenyésztők között éltek. Izmosak, de lábuk nem túl hosszú, gyakran balkezesek. Szeretik az állatokat, kerülik a konfliktusokat, és általában saját útjukat járják. Nehezen tolerálják a mérgeket és a mesterséges anyagokat, méregtelenítő étrendre van szükségük, és kerülniük kell az élvezeti szereket.

 

 A harcos típus a háborús növénytermesztő kultúrák (kelták, rómaiak...) gyermeke, ahol elsődleges volt a háborúkban elesett férfiak minél gyorsabb reprodukciója. Általában magasak, fiatalon karcsúak és termékenyek. Optimista természetűek. Növényi étrend a javasolt, fiatalon egészségesek, viszont gyorsan öregednek, könnyen elhíznak és nagyobb esélyük van a rákra.

 

 A nomád típus az ázsiában kialakult nomád állattenyésztő népektől származik. Jó testfelépítésű, izmos emberek arányos testalkattal, lehetnek magasak és alacsonyak is, széles, szögletes formával. Jól kommunikálnak, a lélek emberei. A tej és a tejtermékek egészségesek a számukra.

 

Az egészről bővebben egyelőre angolul lehet olvasni a szerző oldalán.

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro életmód diéta

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolkodoember.blog.hu/api/trackback/id/tr171681932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása